Back to All Events

Boekmanlezing: De culturele dimensie in de stad van de toekomst

  • Pakhuis de Zwijger 179 Piet Heinkade Amsterdam, NH, 1019 Netherlands (map)

Cultural Dimension in the City of the Future

A debate and lecture with Hans MommaasKarolina Spaic (ZID Theater), Kristian Koreman (Bureau ZUS, Zones Urbaines Sensibles) and Kajsa Ollongren (alderman  Amsterdam Municipality, a.o. for Economy and Culture).

Please note that this event is in Dutch. 

This event is organised in the frame of the Holland Festival, organised by BoekmanstichtingKunsten ’92Europe by People (EU2016) and ECF, also part of the Dutch Presidency of the EU Council cultural programme and Europe by People's debate series on art, design & society.


DE CULTURELE DIMENSIE IN DE STAD VAN DE TOEKOMST

Hans Mommaas (hoogleraar Regional Sustainability Governance aan Tilburg University en algemeen directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving) verdedigt in de Boekmanlezing 2016 het belang van kunst en cultuur voor de stad en haar toekomstige inwoners en nieuwkomers, in Nederland en Europa. Steden vormen immers onze draaideur naar de toekomst. Wat is er nodig om die steden leefbaar te houden? Welke rol kunnen kunst en cultuur daarin spelen?

Aansluitend gaat het panel onder leiding van Natasja van den Berg (Trivium) in discussie over de rol van kunst en cultuur in (het denken over) de toekomst van de stad. Welke rol spelen kunst en cultuur in (het denken over) de toekomst van de stad? Is er beleid te maken waarin cultuur en stedelijke ontwikkeling vervlochten zijn? Ook het Europese perspectief zal worden belicht.

Anno 2016 zetten stedelijke ontwikkelaars dikwijls nog teveel in op top down-projecten zoals de smart city. Stadmakers richten zich op kleinschalige, kortdurende bottom up-projecten. In de culturele sector sluiten participatieve projecten weliswaar goed aan bij deze kleinschalige projecten, maar vinden zelden aansluiting bij het gesubsidieerde circuit. Hierin wordt vooral gefocust op instituties en gebouwen.

De diverse partijen werken niet samen, maar langs elkaar heen. Wat is ervoor nodig om een dialoog op gang te brengen tussen stedelijke ontwikkelaars en de culturele sector in het belang van de leefbaarheid van de stad van de toekomst?

Panelleden: Hans MommaasKarolina Spaic (ZID Theater), Kristian Koreman (Bureau ZUS, Zones Urbaines Sensibles) en Kajsa Ollongren (wethouder Gemeente Amsterdam, o.a. van Economie en van Cultuur).

  • Prijs: € 5
  • Locatie: Pakhuis de Zwijger
  • Duur: 1 uur, 30 minuten geen pauze
  • Taal: Nederlands
Earlier Event: June 23
CitizensLab Kick-off meeting
Later Event: June 27
ECFR Annual Council Meeting