Persbericht 15/03/2016: ECF Prinses Margriet Award for Culture uitgereikt aan Krétakör (Hongarije) en Medialab-Prado (Spanje)

Persbericht - Amsterdam, 15 maart 2016

Photo by Xander Remkes

Photo by Xander Remkes

2016 ECF Prinses Margriet Award for Culture uitgereikt aan Krétakör(Hongarije) en Medialab-Prado (Spanje)

Vandaag heeft de European Cultural Foundation (ECF) de ECF Princess Margriet Award uitgereikt aan de sociaal geëngageerde theatermakers Krétakör (Budapest, Hongarije) en platform voor digitale cultuur Medialab-Prado (Madrid, Spanje). De laureaten ontvangen de Award voor hun uitzonderlijk artistiek werk waarmee zij een essentiële bijdrage leveren aan een open en democratische samenleving, waarin burgerparticipatie centraal staat.    

Meer dan 550 Nederlandse en internationale gasten woonden de prijsuitreiking bij die plaatsvond in de Stadsschouwburg Amsterdam en werd gepresenteerd door Katherine Watson, directeur van ECF. De winnaars ontvingen hun prijs uit handen van HKH Prinses Margriet der Nederlanden. De openingsspeech werd gehouden door HKH Prinses Laurentien der Nederlanden, president van ECF.

Solidariteit

In haar toespraak sneed Prinses Laurentien de uitdagingen aan waar Europa momenteel voor staat: “Onze solidariteit wordt op proef gesteld door de uitdagingen en realiteit van nu: enerzijds zijn er grote groepen mensen die oorlog en geweld ontvluchten, anderzijds zijn er mensen die zich zorgen maken over hun toekomst en hun manier van leven. Juist nu is culturele uitwisseling belangrijker dan ooit. Het verbindt mensen en dat stimuleert solidariteit – dat voedt onze verbeelding en onze oprechte inspanning om door de ogen van een ander te kijken en begrip te tonen voor een perspectief waarmee we het wellicht niet eens zijn. We kunnen niet anders dan zoeken naar gezamenlijke oplossingen voor de uitdaging waar we voor staan.”

De volledige (Engelstalige) tekst van de toespraak kan gevonden worden op
www.culturalfoundation.eu/pma-press

Gemeenschappen smeden

Namens de internationale jury sprak Chris Dercon (directeur van Tate Modern) zijn grote waardering uit voor de laureaten. Zij zijn geselecteerd uit een lijst van kandidaten samengesteld door experts uit heel Europa. Beide laureaten zijn ‘community-builders’, maar ieder opereert op zijn eigen, unieke manier.

“Via Medialab-Prado kunnen gewone burgers leren, experimenteren, actief betrokken raken en vormgeven aan cultuur door middel technologie. Het gedeelde einddoel is opnieuw het publieke arena uitvinden. Krétakör stelt conventies en stereotypen voortdurend ter discussie, en dat helpt ons om de complexe realiteit van democratie aan te gaan. Uiteindelijk kunnen we daarmee opnieuw een beeld van democratie vormen, als een gemeenschap in wording in plaats van een eindtoestand.”  

Europa

Vlak voor de overhandiging van de Awards sprak Minister Bert Koenders van Buitenlandse zaken de aanwezigen toe. In zijn toespraak benadrukte hij het belang van cultuur voor Europa. “Cultuur draagt bij aan een open en innovatieve samenleving”, aldus de Minister. En iedereen kan daaraan een bijdrage leveren. “Er zijn geen kleine rollen, er zijn alleen kleine acteurs”, zei de Minister, die daarmee de uitspraak van theater theoreticus Stanislawski aanhaalde.  

Over de laureaten

De geëngageerde theatergroep Krétakör onder leiding van de befaamde theatermaker Árpád Schilling geniet internationale erkenning. De groep gebruikt dramaturgie als middel om verschillende invalshoeken te brengen in het maatschappelijke debat. In 2008 heeft Krétakör de focus verlegd, van theater als podiumgebonden ervaring naar theater als sociaal platform. De jury kent de prijs toe aan Krétakör vanwege hun werk buiten de grote steden van Hongarije, waarbij de dialoog wordt aangegaan met mensen van diverse achtergronden. Hun werk op middelbare scholen gaat vooral de interactie met jongeren aan. Krétakörs artistieke werk vertegenwoordigt een dynamische zoektocht naar nieuwe methodes en theatervormen waarmee een brug kan worden geslagen naar het veranderende, sociale landschap in het hedendaagse Hongarije en in Europa als geheel.

Medialab-Prado is een digitaal burgerplatform waar mensen met verschillende talenten bijeenkomen. Samen bouwen zij aan een digitale ‘commons’ (open gemeenschap) in Madrid, Spanje en in de hele wereld. Met interactieve workshops en evenementen hebben zij een voortrekkersrol vervuld bij veel projecten die latere democratiseringsprocessen binnen de digitale cultuur van Spanje hebben gevoed. Medialab-Prado wordt ondersteund door de gemeente Madrid. Hun werk toont echter aan dat het mogelijk is om nieuwe culturele initiatieven te ontwikkelen, zoals publiek-private partnerships, waarmee publieke instituten van binnenuit kunnen worden herzien.


Over de Award

De ECF Princess Margriet Award for Culture wordt jaarlijks toegekend aan kunstenaars, academici en critici die inspireren tot duurzame verandering in Europa. De prijs werd eerder toegekend aan onder andere de cultuurtheoreticus Stuart Hall, theatercollectief Teatro Valle Occupato uit Rome, curator en museumdirecteur Charles Esche en Visual Culture Research Center, een platform voor academici, kunstenaars en activisten uit Kiev. De ECF Princess Margriet Award for Culture werd in 2008 opgezet uit eerbetoon aan HKH Prinses Margriet, voormalig president van ECF. De prijs bestaat uit een bedrag van € 50.000 voor beide laureaten.

 

---------------

Noot voor redactie, niet ter publicatie

Meer informatie: http://www.culturalfoundation.eu/pma

European Cultural Foundation (ECF)

Sinds 1954 ondersteunt en initieert de European Cultural Foundation (ECF) projecten die mensen in Europa verbinden door kunst en cultuur. De ECF hoopt daarmee bij te dragen aan een meer open en inclusief Europa. In haar rol als president van ECF zet HKH Prinses Laurentien zich actief in voor deze missie. http://www.culturalfoundation.eu

Foto’s en filmmateriaal van de prijsuitreiking en alle side events:
http://www.culturalfoundation.eu/pma-press


De volledige jury van de ECF Princess Margriet Award for Culture 2015:

-        Andreas Broeckmann (Curator, Leuphana Arts Program, Lüneburg/Berlin)

-        Bojana Cvejić (Performance theorist and maker, Brussels/Belgrade)

-        Chris Dercon (Director, Tate Modern, London)

-        Juan Freire (Founding Partner, Teamlabs and mmodulUS, Madrid)

-        Saskia van Stein (Director of Bureau Europa, platform for architecture & design, Maastricht).

 

Een volledig overzicht van de laureaten van de ECF Princess Margriet Award for Culture:

-        2016 Krétakör | Medialab-Prado

-        2015 Athens Biennale | Visual Culture Research Center

-        2014 Teodor Celakoski | Teatro Valle Occupato  

-        2013 Yoel Gamzou | Lia & Dan Perjovschi

-        2012 Charles Esche | John Akomfrah

Contact voor informatie en beelden:
Karen Jochems | Senior Communications Officer ECF Princess Margriet Award for Culture | European Cultural Foundation | Jan van Goyenkade 5, 1075 HN Amsterdam |+31 20 573 3868 |06 1966 1744 kjochems@culturalfoundation.eu