Persbericht: 2017 ECF Princess Margriet Award for Culture

ECF Princess Margriet Award for Culture 2017 aan vier baanbrekende Europese cultuurmakers uitgereikt

10 mei, 2017 – Op Europadag, 9 mei, heeft de European Cultural Foundation (ECF) de ECF Princess Margriet Award for Culture 2017 uitgereikt aan vier baanbrekende Europese cultuurmakers: schrijver en columnist Aslı Erdoğan, schrijver, journalist en hoogleraar oriëntalistiek Navid Kermani, musicus Luc Mishalle en beeldend kunstenaar Marina Naprushkina. De vier laureaten zijn van verschillende generaties en culturele disciplines en komen uit verschillende delen van Europa. Gezamenlijk laten zij overtuigend zien hoe cultuur het verschil maakt.  “In deze tijden hebben we helden nodig zoals de laureaten die we vandaag huldigen”, aldus HKH Prinses Laurentien, President van ECF.

Meer dan 560 Nederlandse en internationale gasten waren bij de prijsuitreiking in Paradiso in Amsterdam aanwezig. De laureaten ontvingen de Award – waaronder een geldbedrag van EUR 20,000 – uit handen van HKH Prinses Margriet der Nederlanden. 

De laureaten worden welkom geheten door HKH Prinses Margriet en Prinses Laurentien en ECF Directeur Katherine Watson.(achter, van links naar rechts: Rien van Gendt (Vicevoorzitter ECF Board), Luc Mishalle, Katherine Watson (Directeur ECF) (voor, van links naar rechts): Timour Muhidine, Navid Kermani, Prinses Laurentien, Prinses Margriet, Görgün Taner (Voorzitter ECF Board), Marina Naprushkina. Foto: Xander Remkes

De laureaten worden welkom geheten door HKH Prinses Margriet en Prinses Laurentien en ECF Directeur Katherine Watson.(achter, van links naar rechts: Rien van Gendt (Vicevoorzitter ECF Board), Luc Mishalle, Katherine Watson (Directeur ECF) (voor, van links naar rechts): Timour Muhidine, Navid Kermani, Prinses Laurentien, Prinses Margriet, Görgün Taner (Voorzitter ECF Board), Marina Naprushkina. Foto: Xander Remkes

Hoop en het gesprek

In haar openingsspeech ging HKH Prinses Laurentien der Nederlanden in op wat deze vier zeer verschillende laureaten verbindt: hoop en het gesprek. “Het werk van deze vier laureaten en van vele andere culturele ‘changemakers’ over heel Europa toont aan dat cultuur gevoelens van angst en wanhoop naast verschillen in meningen en achtergronden kan visualiseren en bespreekbaar maken op een manier die niet mogelijk is in het reguliere publieke domein. Door gebruik te maken van de kracht van creativiteit en verbeelding kunnen we uit ons eigen sentiment stappen. (…) Door gesprekken te voeren die eerder ontbraken, hopen wij dat mensen over hun schaduw durven stappen en zich vrij voelen om hun zorgen en dilemma’s te delen. De vier laureaten brengen de dialoog op gang op basis van wederzijds vertrouwen en brengen problemen terug tot de kern.”

Zij concludeerde: “In deze tijd hebben we helden nodig zoals de laureaten die we vandaag huldigen. Hun moed en doorzettingsvermogen laten ons zien dat je als individu het verschil kunt maken. Het is net als een steen die je in een vijver werpt: eerst zie je alleen de beweging in het midden maar al snel raken de kringen de oevers.”

De volledige toespraak van Prinses Laurentien is hier te vinden (Engelstalig).

Cultuur verruimt je blik

Namens de internationale jury prees Ruth Mackenzie, artistiek leider van het Holland Festival, de laureaten. Zij durven te hopen op een betere toekomst, zo zei de jury, en daarvoor alle lof: “De onvermoeibare inzet van culturele bakens zoals Aslı, Navid, Luc, Marina en de mensen met wie zij werken, inspireren ons en geven ons hoop. Zij geven gestalte aan het idee dat cultuur een bijdrage kan leveren aan de verruiming van onze blik, om dat wat anders is toe te laten zonder ten prooi te vallen aan fragmentatie. De European Cultural Foundation, mijn mede-juryleden en ik hopen dat deze Award het geweldige werk van de laureaten versterkt en dat het stap voor stap bijdraagt aan een bredere erkenning van cultuur buiten de veronderstelde kaders.”

Award opgedragen aan de “stille schreeuw van alle slachtoffers”

Nadat de laureaten de Awards van Prinses Margriet hadden ontvangen, was er gelegenheid om een dankwoord uit te spreken. Aslı Erdoğan, die helaas niet buiten Turkije mag reizen, werd vertegenwoordigd door haar Franse uitgever, Timour Muhidine. Hij las haar dankwoord voor, waarin zij haar Award opdroeg aan alle stille slachtoffers ter wereld: “Ik heb mijn schrijversleven eraan gewijd een stem te geven aan de wond, de leegte en het slachtoffer. Daarom draag ik mijn Award op aan de stille schreeuw van alle slachtoffers, ook die in onszelf … Zonder hun schreeuwen en hun verhalen, zouden onze woorden en daarmee onze wereld, nog meer aan betekenis verliezen.”

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Contact voor informatie:

Karen Jochems, mail: kjochems@culturalfoundation.eu, tel +31 6 1966 1744, or Malka Jonas, mail: mjonas@culturalfoundation.eu, tel +31 20 573 3868

  • Een selectie van beelden in beschikbaar via Flickr. Foto credits: Xander Remkes
  • De films van de laureaten staan op ons YouTube-kanaal.
  • Een impressie van de uitreiking is op onze website te zien, evenals het juryrapport.
  • Meer informatie over de ECF Princess Margriet Award for Culture in het algemeen en de laureaten in het bijzonder staat op www.culturalfoundation.eu/pma-2017/