Persbericht en persuitnodiging: 10 jaar ECF Princess Margriet Award for Culture

Hoe maken moedige burgers via cultuur het verschil? Dit thema staat centraal tijdens de tiende editie van de ECF Princess Margriet Award for Culture, die de European Cultural Foundation op 16 mei aanstaande organiseert in de Stadsschouwburg te Amsterdam. Tijdens de ceremonie reikt Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden de prijzen uit aan het Poolse culturele platform Borderland en de internationale en multidisciplinaire onderzoeksgroep Forensic Architecture, gevestigd in het Verenigd Koninkrijk. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden, president van de European Cultural Foundation, zal de openingsspeech houden.   

 

Invisible Bridge.  Borderland Foundation,  The Village of Bridge Builders , Krasnogruda 2015, The Mystery of the Bridge. Courtesy: Borderland Foundation. Photo by: Cezary Nowak.

Invisible Bridge. Borderland Foundation, The Village of Bridge Builders, Krasnogruda 2015, The Mystery of the Bridge. Courtesy: Borderland Foundation. Photo by: Cezary Nowak.

De ECF Prinses Margriet Award for Culture wordt jaarlijks door de European Cultural Foundation toegekend aan inspirerende kunstenaars en instellingen, pioniers die met cultuur een bijdrage leveren aan een meer open en democratisch Europa. Borderland en Forensic Architecture ontvangen dit jaar op voordracht van een onafhankelijke en deskundige jury de prijs vanwege hun bijzondere werk. Beide laureaten zien cultuur als een middel om onrecht in de maatschappij aan het licht te brengen, om het verleden opnieuw tot leven te brengen en zo een bijdrage te leveren aan een open samenleving. Tegelijkertijd leren ze ons hoe belangrijk het is om kritisch om te gaan met herinnering en tastbare materie. Daardoor kun je immers de complexiteit van gemeenschappelijke verhalen en verborgen geschiedenissen op een andere manier belichten.

 De ECF Princess Margriet Award for Culture wordt op 16 mei 2018 in de Stadsschouwburg te Amsterdam uitgereikt, in aanwezigheid van een groot internationaal publiek. Iedere laureaat ontvangt een geldprijs van EUR 25.000 en een unieke Award die dit jaar door kunstenaar Jan Rothuizen is ontworpen. Meer informatie over de European Cultural Foundation, de laureaten, de prijs en de jury vindt u op www.culturalfoundation.eu/pma-2018

 

Tiende editie

De Award wordt dit jaar voor de tiende keer uitgereikt. Ter gelegenheid van deze viering publiceert de European Cultural Foundation het boek Courageous Citizens. How Culture Contributes to Social Change. Hierin zijn reflecties gebundeld van tien jaar op de bres staan voor cultuur als bron van verandering en inspiratie voor een meer democratisch begrip van Europa. Exemplaren van het boek, dat tijdens de prijsuitreiking op 16 mei wordt gepresenteerd, kunnen nu al gereserveerd worden bij Valiz Publishers: http://www.valiz.nl/en/publications/courageous-citizens.html

 

European Cultural Challenge

Voorafgaand aan de feestelijke prijsuitreiking vindt de eerste editie van de European Cultural Challenge plaats, op 15 en 16 mei in Hotel Arena, Amsterdam. Met deze tweedaagse advocacy bijeenkomst brengt de European Cultural Foundation verschillende groepen samen: laureaten van de ECF Prinses Margriet Award van 2008-2018, partners, onderzoekers, stichtingen, ontvangers van een ECF beurs, mediamakers en beleidsmakers. Zij gaan aan concrete casussen werken die positieve verandering door cultuur ondersteunen. Met de Challenge verbindt de European Cultural Foundation changemakers uit heel Europa met elkaar en levert daarmee een bijdrage aan een open, inclusief en democratisch Europa. De resultaten van de bijeenkomst variëren van het bedenken van culturele oplossingen en campagnes tot het ontwikkelen van advocacy advies. De bijeenkomst is alleen toegankelijk voor genodigden.

Meer informatie: http://www.culturalfoundation.eu/european-cultural-challenge-2018/

 

=================================================================

VOOR DE REDACTIE:

U bent van harte uitgenodigd om de ceremonie op 16 mei aanstaande bij te wonen in de Stadsschouwburg te Amsterdam. Het programma start om 17:00 uur. U dient om 16:45 uur aanwezig te zijn.

Deelname is uitsluitend mogelijk bij vooraanmelding, tot uiterlijk maandag 14 mei 2018 12.00 uur, per email aan kjochems@culturalfoundation.eu onder vermelding van volledige naam, geboortedatum, medium en telefoonnummer.